Spectrum Zomeruitje 2023

Elk jaar wordt er voor de Spectrum-broeders gedurende het zomerreces ergens in het land een activiteit georganiseerd waarbij naast de broeders ook de partners en de buitengewone leden en weduwen van broeders welkom zijn. Het uitje is bedoeld om op een leuke, informele manier weer eens bij te kunnen praten en het onderlinge contact te versterken.

Op zaterdag 19 augustus j.l. was het weer zover en werd deze keer het ‘Herman van Veen Arts Centre’ op ‘Landgoed de Paltz’ bezocht, een idyllische locatie op bijna 80 hectare ‘gerepte’ natuur tussen Soesterberg en Soest. Op het landgoed bevinden zich een prachtig gerestaureerd landhuis met een schitterend landschapspark, een koetshuis in chaletachtige stijl, personeelswoningen, schuren en een langhuisboerderij, genaamd ‘De Paltz’.

Maar het meest bijzondere is dat Herman van Veen (wie kent hem niet) dit alles heeft omgetoverd tot een ontmoetingsplaats voor kinderen en volwassenen om zich te laven aan bijzondere kunst, cultuur en natuurlijk: natuur. Naast vele schilderijen en (buiten)sculpturen is een van de schuren omgebouwd tot een professioneel theater- en muziekgebouw waar ook jonge artiesten de kans krijgen zich aan een geïnteresseerd publiek te presenteren. Dat alles maakt het landgoed tot een bijzondere en zeer inspirerende locatie.

Na koffie met gebak werden de deelnemers in twee groepen een uur rondgeleid langs de diverse sculpturen, schilderijen en objecten in het gebouw en in het park om het gebouw heen. Bijzonder en inspirerend! Daar was iedereen het over eens. Daarna was er een voortreffelijke lunch die iedereen zich goed liet smaken. Leuk was daarbij dat Herman van Veen persoonlijk even langskwam om nog een en ander over zijn motieven en dromen voor dit landgoed te vertellen. ‘Ontmoeten’ en ‘kinderen’ bleken voor hem centrale thema’s in zijn leven en daarom ook de centrale thema’s voor dit landgoed. Wat mooi is het toch als iemand een droom zo weet waar te maken! Inspirerend voor vrijmetselaren. Zeker. Maar nog beter gezegd: inspirerend voor iedereen!