Open loges

Met Open Loges bedoelen we de rituele bijeenkomsten die worden gehouden in de werkplaats: de toetreding van een nieuw lid, de start van het nieuwe ‘werkjaar’ en een aantal ‘maconnieke’ hoogtijdagen. We kleden ons dan in rokkostuum, en voeren een ritueel op.
Na afloop hebben we een feestelijke maaltijd. Wij noemen dat een ‘broedermaal’.

In de Open Loges werken wij aan ons innerlijk. We stellen ons open voor woord, handeling, muziek en sfeer. Even afstand nemen van alle ingewikkelde aardse zaken. Het gaat dan om de beleving via onze zintuigen van wat we samen creëren. Ondersteund door toepasselijke muziek wordt een ritueel verhaal verbeeld. Afhankelijk van de gelegenheid, is het verhaal anders. De verhalen vertellen ons, met behulp van symbolen, hoe we een ‘beter mens’ kunnen zijn.
Met deze Open Loges geven wij vorm aan de meer rituele, zo je wilt, spirituele kant van onze werkzaamheden. Juist deze werkwijze maakt de vrijmetselarij uniek.

Deze Open Loges zijn feestelijk, maar tegelijk ook diepgaand. En als alles soepel verloopt, is het natuurlijk ook simpelweg genieten van de schoonheid die we daar met elkaar creëren.