Vrijmetselaren zijn mensen die op zoek zijn naar antwoorden op eigen vragen over de wezenlijke dingen van het leven. Vrijmetselarij is een principiƫle manier om de persoonlijke vrijheid in denken en oordelen te bevorderen. Dat doel is niet uniek, maar de methode is dat wel: er wordt gebruik gemaakt van symbolen en rituelen. Daarbij worden dingen doorgegeven die niet zo maar in woorden te vatten zijn. In praktische zin betekent het dat vrijmetselaren proberen zichzelf als mens te verbeteren. Daarin staan ze zeker niet alleen, maar de werkwijze is bijzonder.

De toegevoegde waarde van de Vrijmetselarij is de steun die zij haar leden biedt om in de maatschappij te kunnen functioneren op een wijze die past bij de persoonlijke overtuiging.

De Vrijmetselarij wil geen leerschool zijn voor goede zeden, maar een werkplaats. Een werkplaats waar mannen, verbonden door de emotionele betekenis van de symbolen elk op hun eigen wijze bezig zijn met hun vraag naar zingeving. Voor mannen die op zoek zijn naar verdieping en spiritualiteit heeft de Vrijmetselarij iets te bieden, onafhankelijk van enige politieke of religieuze beweging. De ontwikkeling van een persoonlijke levenshouding staat daarbij in perspectief van de arbeid in de samenleving. Het streven van iedere vrijmetselaar is permanent aan zichzelf te bouwen, zijn "ruwe steen" te bewerken, om daardoor bewuster in de samenleving te functioneren. Overtuigd van eigen maatschappelijke verantwoordelijkheid wil de Vrijmetselaar voor zichzelf en anderen in het dagelijks leven meer betekenen.

Het opdoen van wijsheid en ervaring is daarbij geen eindbestemming, maar hulpmiddel in een voortdurend proces naar het persoonlijk doel.

Joomla SEF URLs by Artio